Kúpiť termoprádlo – e-shop

Sprievodca výberom
termoprádla


Termoprádlo  >  Funkčná bielizeň na hory

Funkčná bielizeň na hory

Letná dovolenka je pre mnohých turistov synonymom zliezania hôr. Ako vám v lete na horách pomôže funkčná bielizeň?

Na horách v lete je dôležité sa príliš nezpotiť. Teda, zapotíte sa pri výstupe, alebo na horskom slniečku vždy, ale dôležité je pot príliš necítiť a naopak sa cítiť príjemne.

Dôležité je tzv. vrstvenie oblečenia. Prvá vrstva (tá najbližšie k telu) by mala odvádzať pot. Druhá vrstva potom drží teplo a tretia  izoluje telo od nepriaznivých vonkajších podmienok. Prvá vrstva sa dosť často podceňuje a rieší sa len izolácia v chladnom počasí. Pritom odvod potu (vlhkosti) je viac ako dôležitý, pretože práve kvôli poteniu cítite väčšiu zimu.

Prvú vrstvu zverte funkčnej bielizni

Čiže termobielizni. Bielizeň musí byť funkčná, pretože práve použite funkčné materiály zaisťujú odvod vlhka od tela.

Ako vybrať funkčné prádlo na hory?

  • bielizeň vám musí sedieť - ak by bolo príliš voľná, obmedzí sa jej funkčnosť
  • pozor na švy, ideálne kupujte bielizeň s plochými švami, ktoré neškriabu a netlačia
  • pozerajte sa na materiály - PES (polyester), POP, PP (polypropylén) sú dobrou voľbou, posledné roky ich nahrádza merino vlna (má schopnosť termoregulácie, výbornú priedušnosť, nepáchne ani po opakovanom prepotení a chráni pred UV žiarením)
  • značky - Moira, Klimatex, North Face, Craft, Odlo
  • vyššie uvedené materiály sú vhodné do horúceho počasia ako samostatná vrstva, pretože tieto syntetické vlákna absorbujú minimum vlhkosti (uvádza sa 0,2 percenta)
  • výrobcovia do bielizne pridávajú rôzne antibakteriálne látky s vôňami tak, aby sa spomalil alebo zastavil rast mikróbov a pliesní v pletenine

A pozor na údržbu. Funkčnú bielizeň perte bez aviváže, ktorá by mohla funkčnosť zničiť. A nemusíte ju ani prať často, pretože vďaka antibakteriálnym a protizápachovým vlastnostiam sa termobielizeň "sama čistí".

Oblečenie do hôr musí byť jednoduvho funkčné v každom počasí. Či už sa jedná o spodky, slipy, nohavičky, tričko s krátkym alebo dlhým rukávom. Dôležité sú tiež kvalitné ponožky, v ktorých sa nohy nepotia.

Zdieľajte článok



Odporúčame termoprádlo






Ďalšie novinky

Termo oblečenie pomôže aj v lete

Aj v lete vás môže zaskočiť chladnejšie počasie. Najmä na horách nie je o prudký a nepríjemný vietor, alebo sychravé počasie núdze. Zahrejte sa v termo oblečenie.

Funkčná bielizeň na hory

Letná dovolenka je pre mnohých turistov synonymom zliezania hôr. Ako vám v lete na horách pomôže funkčná bielizeň?

Termobielizeň na cvičenie

V termobielizni môžete aj efektívne cvičiť. Tu sú naše tipy na kúsky do vášho športového šatníka.

Odporúčame termoprádlo z ovčej merino vlny

Merino oblečenie má špecifické vlastnosťami akou je vysoká výhrevnosť, vďaka ktorej sa úspešne používa aj u malých detí, ktoré ešte nemajú vyvinutú telesnú termoreguláciu. Prospešné je samozrejme pre všetkých športovcov i na bežné každodenné nosenie.

všetky novinky